Forside

Hver tiende varmepumpe installeres med fejl

By september 18, 2019 No Comments

Hver tiende varmepumpe installeres med fejl

Af: Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne | 2. apr. 2019 KL. 13:44

1 ud af 10 nye varmepumpeejere oplever enten driftsproblemer eller mangelfuld opvarmning. Det ødelægger varmepumpernes rygte og udhuler fordelen ved skiftet for både den enkelte og for klimaet.

I 2017 investerede knap 44.000 danske boligejere i en varmepumpeløsning. Selvom det stadig primært er de små luft­luft­varmepumper, der investeres i (35.504 i 2017), er der også sket en betydelig stigning i salget af de tunge anlæg, som bruges til helårsboliger. 6.289 boligejere sagde i 2017 “ja tak” til at få installeret en luft­til­ vand­varmepumpe. Det er 59 procent flere end året før.

Og langt størstedelen af kunderne er tilfredse med skiftet. Det viser en undersøgelse, som Green Lab Brugerinnovation har udarbejdet. Her deltog lidt over 200 boligejere, der alle har fået installeret helårs­ varmepumper i perioden 1. marts 2017 til 1. marts 2018.

Undersøgelsen viste, at 88 procent af kunderne var tilfredse med den varmepumpe, de fik installeret. Det betyder også, at lidt mere end hver 10. kunde oplevede, at deres nyerhvervede varmeanlæg ikke levede op til forventningerne ­ enten på grund af driftsproblemer eller mangelfuld opvarmning.

Et voksende problem

Den grønne omstilling stiller krav om, at vi i de kommende årtier skal udskifte et meget stort antal olie­ og gasfyr. Hovedparten vil blive erstattet af varmepumper. Men varmepumper er kompliceret teknologi og vanskeligere at få til at fungere optimalt end traditionelle opvarmningsformer. Derfor kræver installationen af varmepumper særlige kompetencer.

Hvis en varmepumpe ikke er korrekt dimensioneret og indreguleret, og derfor kører med større forbrug af strøm end nødvendigt, så får kunderne ikke den besparelse, de kunne have opnået. Og set i et samfundsmæssigt perspektiv, spilder man en masse energi. Derfor er der behov for at gribe ind og stille de nødvendige kompetencekrav, så vi ikke står med et problem, der bare stiger i takt med at varmepumper bliver mere og mere udbredte.

Det offentlige blå stempel

Det er i høj grad branchens ansvar at sikre, at varmepumperne bliver installeret, så de fungerer optimalt. Derfor er det vigtigt, at varmepumper installeres af virksomheder med de nødvendige kompetencer.

 

­

Leave a Reply